Vijesti

Međunarodni program Eko-škole

Međunarodni program Eko-škole postoji 25 godina i najveći je edukacijski program u svijetu za osnaživanje mladih u oblasti ekološkog odgoja i obrazovanja. Eko-škole po ovoj metodologiji prisutne su u 68 zemalja i u 52.000 obrazovnih ustanova. Konačno krajem 2018. godine ovaj međunarodni program uključio je i Bosnu i Hercegovinu zahvaljujući angažmanu kompanije EKOPAK i prvog ovlaštenog zastupnika programa MUNJA Inkubatora društvenih inovacija. Sam program počeo se realizirati početkom ove godine i u pilot fazi uključio je 23 osnovne škole iz raznih dijelova zemlje.

U utorak 08.10.2019. godine održan je i prvi Godišnji sastanak Eko-škola na kojem je utvrđen plan rada u ovoj školskoj godini u okviru kojeg će već tokom jeseni broj škola preći broj od 30. Također, u novembru bit će otvoren poziv i za međunarodno kreativno takmičenje Mladi Eko Reporteri koji afirmira mlade iz osnovnih i srednjih škola da budu istraživači i novinari koji će ukazati na lokalne ekološke probleme, njhove uzroke, posljednice ali i načine kako da budu prevaziđeni i to u video, foto ili reporterskom formatu.

Eko-škole imaju sistem nagrađivanja pojedinih obrazovnih ustanova, na način da škole koje ispune postavljene kriterije i koje brigu za okolinu promiču kao trajnu vrijednost i način življenja, dobivaju povelju o statusu Međunarodne Eko-škole i Zelenu zastavu sa znakom Eko-škole.

Predstavnica naše škole u ovom Međunarodnom programu “Eko-škola” je nastavnica biologije Edna Delalić, koja nam poručuje, zajedno sa svojom eko ekipom:

“Globalno misli, lokalno djeluj i snosi ličnu odgovornost”.

Comments (1)

  1. Hey just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly.
    I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same outcome.

Comment here